A földimogyoró-allergia gyakoribb, mint a dióallergia

A legújabb adatok azt mutatják, hogy azok az emberek, akik több növényi alapú fehérjét tartalmaznak az étrendjükben, jobb egészségügyi eredményeket érnek el. A babalapú ételek hetente legalább háromszori fogyasztása segít elérni rostcéljait, ami fontos a bélrendszer egészsége, a vércukorszint szabályozása, a szív- és érrendszer egészsége és a rákmegelőzés szempontjából.

Ha nem biztos benne, hogyan egyen több babot, adja hozzá azokat az ételekhez, amelyeket már otthon készít. Fél konzerv levesekbe, kevergetve, vagy robotgép segítségével elkészítheti babmártását vagy hummuszt.

Étel fehérje (gramm)
3,5 oz csirkemell 32
3,5 oz steak 23
3,5 oz pulyka 23
3 oz főtt lazac 18
1 tojás 6
1 adag 2%-os joghurtos csésze 7
1 adag 2%-os görög joghurtos csésze 12
1 csésze bab 15
1 csésze tofu 20
1 uncia mandula (körülbelül 23 dió) 6
1 evőkanál mogyoróvaj 4

Szüksége van fehérjeporra?

Mindig meg kell próbálnia táplálékkal kielégíteni étkezési igényeit. A táplálékkiegészítők és a fehérjeporok segíthetnek abban, hogy rendszeresen étkezzen. A por használata elfogadható lehetőség a műtét után rendkívül magas fehérjeigényű emberek vagy idősek számára, akik elvesztették étvágyukat és ételkészítési vágyukat. Egy egészségügyi szakembernek meg kell mondania, hogy a fehérjepor megfelelő választás-e az Ön számára vagy sem.

A fehérjeporok nem szabályozottak, mint más kiegészítők és vitaminok. Kutasson egy márkát, mielőtt bármit vásárol és fogyaszt. Ha segítségre van szüksége, forduljon egészségügyi szolgáltatójához ajánlásokért.

Egyél fehérjét egész nap

A fehérje tölt. Annak érdekében, hogy kényelmesen elérje célját, a fehérjebevitelt a nap folyamán meg kell osztania. Hozzájárul, hogy eleget fogyassz az étrendedből, és helyet hagysz az étrendben szereplő egyéb fontos élelmiszereknek is az étkezések során. Ne feledje, hogy egy élelmiszer vagy tápanyag nem jobb a többinél – minden, amit eszel, együtt fog működni, hogy elégedett és egészséges maradjon.

Ha talál egy receptet, amely bevált Önnek és családjának, mentse el. Egyesek számára nehéz lehet vacsoraötleteket kitalálni egy mozgalmas héten, és a családi kedvencekre támaszkodva megkönnyítheti a további döntéshozatalt.

Egy új tanulmány szerint, ha a napból hat percet szán egy nagy intenzitású gyakorlat elvégzésére, az potenciálisan meghosszabbíthatja az agy egészséges élettartamát, és visszatarthatja a neurodegeneratív betegségeket, köztük az Alzheimer-kórt és a Parkinson-kórt.

Akár futópadon fut, akár nehéz súlyokat emel, az edzés köztudottan egészségesebbé teszi a testét. Az emberek azért edzenek, hogy ne csak fogyjanak, hanem izomzatot és erőt is szerezzenek, valamint javítsák immunitásukat. A Journal of Physiology folyóiratban megjelent új tanulmány kimutatta, hogy a testmozgás fizikailag és mentálisan is előnyös.

Az agyból származó neurotróf faktor egy különleges fehérje, amely segíti a neuroplaszticitást, ami lehetővé teszi agyunk számára, hogy új utakat hozzon létre, és engedélyezze az idegsejtek életvitelét. Az agyból származó neurotróf faktor (BDNF) hozzáférhetőségének növelésével állatkísérletek kimutatták, hogy segítheti a memória tárolását, erősítheti a kognitív és tanulási képességeinket. Ez megnyitotta az utat a kutatók számára, hogy tanulmányozzák a BDNF öregedését.

A tanulmány kimutatta, hogy hat perc nagy intenzitású edzés potenciálisan meghosszabbíthatja az ember életét azáltal, hogy aktív agyat hoz létre, és megakadályozza a neurodegeneratív betegségeket, beleértve az Alzheimer-kórt és a Parkinson-kórt. A rövid idő ellenére az intenzív edzés egy speciális fehérjét hoz magával, amely kulcsfontosságú az agy kialakulásához, a tanuláshoz és a memóriához, lehetővé téve agyunknak, hogy megvédje magát az öregedéstől és a kognitív hanyatlástól. Bárki felpattanhat a kocsira, ha naponta hat percet ad az egészséges öregedésnek ezzel a könnyen elérhető és megfizethető módszerével.

Az állatkutatásban a BDNF ígéretes eredményeket mutatott fel, a gyógyszerészeti interferencia azonban még nem bizonyított biztonságos emberben. A kutatócsoport jelenleg nem gyógyszeres módszereket elemzi agyunk természetes védelme érdekében, hogy természetes módon javítsa a BDNF-et az egészséges öregedés elősegítése érdekében.

Mit talált a kutatás?

Az új-zélandi Otago Egyetem kutatói a böjt és a BDNF-en végzett gyakorlatok közötti összefüggést vizsgálták, hogy megtudják, milyen hatással van az emberekre. A következő elemeket hasonlították össze, hogy elszigetelt és interaktív hatásokat lássanak:

    https://alkotox-official.top/

  • 20 órás böjt;
  • Könnyű gyakorlat (90 perces alacsony intenzitású kerékpározás);
  • Nagy intenzitású gyakorlat (hat perces erőteljes kerékpározás);
  • Kombinált böjt és testmozgás.

A csapat feltárta, hogy a BDNF növelésének leghatékonyabb módja a rövid, de nagyon intenzív gyakorlat. Bár a pontos ok nem ismert, és további kutatásokra van szükség, az egyik elmélet szerint ez az agyi szubsztrát-váltás és a glükóz anyagcsere szempontjából is releváns lehet, ami agyunk fő tüzelőanyag-gyökere.

Az agyi szubsztrátváltás során az agy az egyik preferált energiaforrásról a másikra vált, hogy biztosítsa a szervezet energiaszükségletének kielégítését, azáltal, hogy edzés közben glükóz helyett laktátot metabolizál. Az agyban a glükózról a laktátfelvételre történő eltolódás olyan utakat indít el, amelyek a BDNF szintjének növekedéséhez vezetnek a vérben. A BDNF növekedése a nagy intenzitású edzés során a nagy mennyiségű BDNF-et megtartó vérlemezkék számának növekedése miatt következhet be. A keringő vérlemezke-koncentrációt jobban befolyásolja az edzés, mint az éhezés, ami 20 százalékkal megemelkedik.

A vizsgálatba 12 fizikailag aktív résztvevőt vontak be, köztük hat férfit és hat nőt, 18 és 56 év közöttiek. A férfi és női résztvevők aránya jobban reprezentálja a populációt, és nem utal nemi különbségekre. További kutatások folynak a kalóriakorlátozás és a testmozgás hatásainak elemzésére, hogy különbséget lehessen tenni a BDNF és a kognitív előnyökre gyakorolt ​​hatása között.

A kutatócsoport jelenleg azt vizsgálja, hogy a három napig tartó böjt hogyan befolyásolhatja a BDNF-et, mivel a böjtöt és a testmozgást ritkán tanulmányozzák együtt. A csapat úgy véli, hogy a böjt és a testmozgás kombinálható az emberi agy BDNF-termelésének maximalizálása érdekében. Az agyi szubsztrátváltás akkor következik be, amikor agyunk átállítja a kívánt forrást egy másikra, hogy megbizonyosodjon arról, hogy energiaparancsaink össze vannak állítva.

Hogyan segíthet a testmozgás a mentális egészségben?

A testmozgás, még ha rövid ideig is, pozitívan hathat szervezetünkre. A rendszeres testmozgás jelentős egészségügyi előnyökkel járhat, különösen a mentális egészségünk szempontjából. Tudományosan bizonyított előnyök közé tartozik a jobb alvás, a kevesebb stressz, a megnövekedett energia és állóképesség, sőt a fáradtság kimerülése is, ami mentális éberséget eredményezhet. A rendszeres testmozgás csökkentheti a koleszterinszintet és javíthatja a szív- és érrendszeri fittséget.

Néhány egyszerű és hatékony gyakorlat közé tartozik az úszás, a séta, a kertészkedés, vagy akár a tánc a kedvenc dalodra. A test mozgatása az agyba keringeti a vért, lehetővé téve a szervezet számára a stresszt. A testedzés és a testmozgás során endorfinok szabadulnak fel, amelyek „boldoghormonokként” ismert hormonok, amelyek szervezetünk javát szolgálják. Azt is megszabadíthatja az elmédtől a stressztől és a szorongást kiváltó gondolatoktól.

Az ételallergia egyre növekszik, és több mint 32 millió felnőttet és gyermeket érint az Egyesült Államokban, közülük 10 milliónak mogyoró- és dióallergia van .

A legfontosabb elvitelek:

  • Az ételallergia életveszélyes immunreakció, ezért nagyon ügyelni kell arra, hogy az allergiások elkerüljék a dióféléket és a diótartalmú termékeket.
  • A földimogyoró-allergia gyakoribb, mint a dióallergia. Az Egyesült Államokban a leggyakoribb fadióallergia a kesudió, az Egyesült Királyságban pedig a mogyoró.
  • A földimogyoró- vagy fadió-allergia hirtelen felléphet, még olyan felnőtteknél is, akik korábban rendszeresen, gond nélkül fogyasztottak egy ételt. Egyes tényezők növelik a fejlődés kockázatát.
  • A biztonság érdekében a legjobb elkerülni a felsorolt ​​és keresztszennyezett allergéneket tartalmazó termékeket. Egyes szakértők azt tanácsolják, hogy kerüljenek minden diót. Gyakran kutatásra és tervezésre van szükség ahhoz, hogy elkerüljük azokat az élelmiszereket, amelyekben nagy a kockázata a dió-összetevőket.

Mi az ételallergia?

Az ételallergia súlyos és gyakran gyors immunválasz egy élelmiszer-antigénre – egy adott élelmiszerben lévő fehérjére –, amely IgE antitestekkel és szisztémás tünetekkel jár, mint például anafilaxia, duzzanat, légzési nehézség, szédülés és emésztési zavarok. Az immunrendszer más részei is érintettek lehetnek, például allergiás-immun eozinofil gyomor-bélrendszeri betegségek esetén. Az ételallergia potenciálisan életveszélyes, ellentétben az ételérzékenységgel vagy -intoleranciával, bár mindkettő hozzájárulhat kellemetlen vagy nehezen kezelhető tünetekhez. Az asztmában szenvedőknek nagyobb a kockázata az élelmiszer-allergénekkel szembeni súlyos reakciókra.

Melyik dióallergia a leggyakoribb

A FARE – Food Allergy Research and Education – jelentése szerint a földimogyoró- és a dióallergia elterjedtsége több mint háromszorosára nőtt a gyermekek körében az elmúlt néhány évtizedben, és a négy leggyakoribb allergén közül kettőt a gyermekeknél és a felnőtteknél egyaránt. A másik két fő allergén a tej és a kagyló.

A földimogyoró technikailag a babhoz és a borsóhoz hasonló hüvelyes, és különbözik a dióféléktől. A földimogyoró-allergia gyakoribb, 6,1 millió felnőttet és gyermeket érint, míg a dióallergia 3,9 milliót érint.

A gyakori diófélék közé tartozik a mandula, pekándió, dió, pisztácia, kesudió, brazil dió, bükkdió, mogyoró, makadámdió, fenyőmag és pili dió. A dióallergia előfordulása a világ régiói szerint változik . Az Egyesült Államokban a legelterjedtebb dióallergia a kesudió, amelyet szorosan követ a dió, míg Európában a mogyoró a leggyakoribb fadió-allergia, az Egyesült Királyságban pedig a brazil dió, a mandula és a dió.

Előfordulhat hirtelen a dióallergia?

Míg az ételallergia leggyakrabban kisgyermekeknél jelentkezik, az ételallergia hirtelen felnőttkorban is kialakulhat. Bár nem minden kockázati tényező egyértelműen meghatározott, úgy tűnik, hogy a környezeti allergiák, például a nyírfa pollenje, más élelmiszer- vagy dióallergia, a bélrendszeri áteresztőképesség károsodása vagy a bélrendszer szivárgása, valamint az asztma hozzájárulhat az allergia hirtelen fellépéséhez. Valójában a nyírfapollenre allergiások 70%-a allergiás a mogyoróra , az almára, a sárgarépára és/vagy a zellerre.

Allergén elkerülés: mi a legjobb gyakorlat

A biztonság érdekében javasolt és kötelező a diagnosztizált allergén minden formában kerülése. A címkéken fel kell tüntetni, hogy tartalmazzák-e a nyolc legfontosabb allergént – tejet, szóját, búzát, földimogyorót, dióféléket, halat, kagylókat és tojást –, ezzel megkönnyítve az élelmiszervásárlás és a termékválasztás terheit.

Contents

Close

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipiscing elit. Pellentesque vitae nunc ut
dolor sagittis euismod eget sit amet erat.
Mauris porta. Lorem ipsum dolor.

Working hours

Monday – Friday:
07:00 – 21:00

Saturday:
07:00 – 16:00

Sunday Closed

Our socials
About